odpocet
1 diena
6 už valandų
32 už minučių
25 už sekundžių

Galąstuvai, šlifuokliai ir šlifavimo akmenys: kaip pasirinkti tinkamą įrankį

brousek na nože

Ar žinojote, kad teisingai pagaląstas peilis galite sutaupyti iki 50 proc. maisto ruošimo laiko? Ne tik tai, dirbti aštriu peiliu yra saugiau, nes sumažėja ašmenų nuslydimo rizika. Palaikyti nepriekaištingą peilio būklę nėra paprasta. Tereikia žinoti, kada ir kaip naudoti galąstuvą, galąstuvą ar akmenį. Pažvelkime į šiuos įrankius iš arčiau!

Galąstuvai, briaunos ir šlifavimo akmenys
nejlepsi ocilka
Galąstuvas: kasdienis ritualas siekiant tobulos briaunos

Galąstuvas yra raktas į tai, kad peilis ilgai išliktų nepriekaištingos būklės. Tai ne galandimo, o greitos priežiūros įrankis - jis padeda išlyginti mikroskopinius nelygumus, atsirandančius ant peilio ašmenų kasdienio naudojimo metu. Reguliarus galąstuvo naudojimas užtikrins, kad jūsų peilis ilgai išliktų originalios būklės.

Kaip teisingai jį naudoti?

  1. Tvirtai stovėkite, laikykite galąstuvą vertikaliai ir galąstuvo galiuku remkitės į stalviršį.
  2. Padėkite peilį 15-20 laipsnių kampu ir išilgai geležtės brėžkite sklandžiais judesiais - nuo galo iki galo.
  3. Tuos pačius judesius pakartokite kitoje ašmenų pusėje.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

  • Medžiaga
    Plieninis galąstuvas puikiai tinka kasdienei ašmenų priežiūrai ir tinka daugumai virtuvinių peilių. Deimantinis galąstuvas yra efektyvesnis ir tinka kietesnio plieno peiliams, o keraminis galąstuvas yra švelnesnis ir idealiai tinka smulkiam ašmenų reguliavimui, neužimdamas per daug medžiagos.
  • Ilgis
    Geriausia, kad jis būtų ilgesnis už didžiausią virtuvės peilį.

Kokybiški galąstuvai


Šlifavimo akmuo ir malūnėlis

brusny kamen
Šlifavimo akmuo

Galandimo akmuo yra idealus pasirinkimas tiems, kurie nori išgauti tikrai tikslią briauną. Prireiks šiek tiek praktikos, bet atlygis - preciziškai pagaląsta briauna, prilygstanti profesionaliam galandinimui.


Kaip tinkamai malti?

  1. Jei naudojate vandens akmenį, iš pradžių jį kelias minutes pamirkykite.
  2. Padėkite peilį ant stabilaus paviršiaus ir laikykite 15-20 laipsnių kampu.
  3. Brėžkite ašmenimis per akmenį tolygiais judesiais, pakaitomis iš abiejų pusių.
  4. Galiausiai galutinai išlyginkite smulkesniu akmeniu.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis šlifavimo akmenį?

  • Grubus
    Mažo grūdėtumo (200-600) peiliukai taisomi pažeisti, vidutinio (800-1500) - įprastai galandami, o didelio (3000+) - galutinai galandami.
  • Medžiaga
    Vandens akmenys yra tradiciniai ir idealiai tinka tiksliam rankiniam šlifavimui, nes jais galima palaipsniui pereiti nuo vieno grūdėtumo lygio prie kito. Jie ypač tinka japoniškiems peiliams arba bet kokiems peiliams iš kietesnio plieno, kai svarbu išlaikyti ploną briauną. Deimantiniai akmenys yra itin patvarūs ir veiksmingi, todėl puikiai tinka greitai galąsti kietesnio plieno peilius ir peilius, kuriems reikia intensyvesnės priežiūros.
brousky
Brousek

Jei nedrįstate dirbti su abrazyviniu akmeniu, nenusiminkite - taip pat galite rinktis kokybišką galąstuvą, rankinį arba elektrinį, kad lengviau ir greičiau atgautumėte aštrumą.


Kaip tinkamai malti?

  1. Įkiškite peilį į kreipiamąjį lizdą tinkamu kampu.
  2. Keletą kartų lėtai, pernelyg nespausdami, perbraukite jį per malūnėlį.
  3. Jei jūsų malūnėlis turi daugiau nei vieną grūdėtumo lygį, pradėkite nuo stambesnio ir baigkite smulkesniu.

Kokio tipo malūnėlį pasirinkti?

Renkantis malūnėlį svarbu apsvarstyti, ar rinktis rankinį, ar elektrinį modelį. Rankiniai šlifuokliai yra kompaktiški, juos lengva naudoti ir jais galima geriau kontroliuoti šlifavimo procesą. Elektriniai yra greitesni ir idealiai tinka tiems, kurie nori galąsti peilius be didelių pastangų. Įprastiems virtuviniams peiliams tinka geros kokybės rankinis galąstuvas, o tiems, kurie dažnai galanda daug peilių, geresnis pasirinkimas gali būti elektrinis galąstuvas.

  • Dviejų pakopų
    Derinamos stambios ir smulkios abrazyvinės medžiagos, kad rezultatai būtų optimalūs.
  • Diskų medžiaga
    Karbidiniai šlifavimo akmenys yra labai veiksmingi ir tinkami greitai pergaląsti paprastus virtuvinius peilius, o keraminiai šlifavimo akmenys yra smulkesni ir idealiai tinka galutinai galąsti arba palaikyti aštrumą peiliuose, kurių plieno kietumas didesnis.

Populiariausi šlifavimo akmenys


Mūsų patarimas
Taip pat skaitykite
->
brouseni nozu
Kaip galąsti peilius
Žiūrėkite vaizdo pamoką, kaip tinkamai galąsti ir galąsti peilius naudojant šlifavimo akmenį ir šlifavimo akmenį.
kamen na brouseni nozu
Ko vengti galandant peilius?
  • Per didelis spaudimas: Užtenka lengvo prisilietimo, per didelė jėga gali pažeisti ašmenis ir sumažinti galandimo efektyvumą. Tai pasakytina ir apie galąstuvus, kai per didelis spaudimas gali sulenkti ar net iškraipyti ploną ašmenėlį, ir apie šlifavimo akmenis, kai dėl to gali būti nelygiai šlifuojama arba nuo ašmenų pašalinama per daug medžiagos.
  • Neteisingas kampas: Kiekviena priemonė reikalauja skirtingo požiūrio. Naudojant galąstuvą svarbu išlaikyti pastovų 15-20 laipsnių kampą, kad ašmenys tolygiai išsilygintų ir nebūtų pažeisti. Naudojant šlifuoklius ir galąstuvus, taikomas tas pats kampas, tačiau čia svarbiausia yra sklandūs judesiai - jei šlifuojant keisite kampą, geležtė nebus tolygi ir gali atsirasti netolygus ašmenų nusidėvėjimas.
  • Nereguliari priežiūra: Peilius reikia reguliariai prižiūrėti, kitaip jų ašmenys greitai susidėvi ir praranda savo efektyvumą. Kasdienis geležtės tiesinimas šlifavimo akmeniu padeda išlaikyti gerą peilio formą, tačiau kartą per tam tikrą laiką būtina atlikti kruopštesnį galandinimą šlifavimo akmeniu arba šlifavimo akmeniu. Jei ilgai neaštrinsite peilių, jie gali taip susidėvėti, kad juos atkurti taps sunkiau ir pareikalaus daugiau laiko.
Kokybiški galąstuvai ir šlifuokliai

Geriausi rinkoje esantys galąstuvai, šlifavimo įrankiai ir šlifavimo akmenys

Jei ieškote kokybiškų šlifavimo akmenų, šlifavimo akmenų arba šlifavimo akmenų, pasikliaukite šiais prekių ženklais: Dellinger siūlo deimantine danga dengtus šlifavimo akmenis efektyviai ašmenų priežiūrai, MIYABI garsėja savo preciziškai pagamintais keraminiais galąstuvais, idealiai tinkančiais japoniškiems peiliams ir ZWILLING gamina universalius galąstuvus, tinkamus kasdieniam naudojimui. Kalbant apie galąstuvus, visi trys prekių ženklai siūlo ir klasikinius rankinius galąstuvus, ir skirtingo grūdėtumo galąstuvus, kad būtų užtikrinta tobula bet kokio tipo peilio briauna.
ocilka forged
DUK
Dažniausiai užduodamas klausimas
Kaip dažnai reikia galąsti peilius?
Galandimo dažnumas priklauso nuo to, kaip dažnai naudojate peilį. Įprastam naudojimui virtuvėje peilį pakanka galąsti kas kelis mėnesius ir reguliariai prižiūrėti galąstuvu.
Kaip žinoti, kada laikas galąsti peilį?
Jei pastebėjote, kad peilis pjauna sunkiau, slysta ant maisto produktų arba trupina ingredientus, užuot pjovęs švariai, laikas jį pagaląsti.
Ar galiu galąsti peilius keraminiu galąstuvu?
Taip, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą galąstuvą. Keraminiai galąstuvai idealiai tinka kietesniems plienams ir japoniškiems peiliams, o deimantiniai ir plieniniai labiau tinka klasikiniams virtuviniams peiliams.
Kuo skiriasi šlifavimo akmuo ir šlifavimo akmuo?
Galąstuvą lengviau naudoti ir jis greitai atkuria briauną, o galąstuvas užtikrina tikslesnį ir labiau kontroliuojamą galandimą, tinkamą kokybiškiems peiliams.
Kaip prižiūrėti šlifavimo akmenis?
Vandens akmenis prieš naudojimą reikia pamirkyti, o po šlifavimo kruopščiai išvalyti ir leisti jiems išdžiūti. Deimantinių akmenų mirkyti nereikia, tačiau juos reikia reguliariai valyti minkštu šepetėliu ir vandeniu. Nesvarbu, ar griebtumėtės šlifavimo akmenų, šlifavimo akmenų, ar šlifavimo akmenų, tinkamai juos naudodami užtikrinsite nepriekaištingai aštrius peilius ilgus metus.