Pirmiausia paaiškinkime, kuo skiriasi galandimas ir šlifavimas. Peilius galandame tada, kai jie yra tikrai nuobodūs, ir tam naudojame galąstuvą arba galąstuvą. Kita vertus, galandimas ant galąstuvo yra reguliari priežiūra, padedanti išlaikyti jau pagaląstą peilį kuo ilgiau aštrų.

Koks skirtumas?
Galandimas ir šlifavimas

- Kada galąsti peilį?
Geriausia prieš kiekvieną naudojimą. Reguliariai galandant peilį, jis bus aštrus ir paruoštas darbui. - Kodėl svarbu galąsti peilius?
Dėl reguliaraus fokusavimo peilis ilgiau išlieka pradinės būklės. - Kuo galandu peilius?
Puikiai tinka galąstuvai, tačiau jiems reikia šiek tiek įgūdžių. Jei nesijaučiate tam pasirengę, galite rinktis rankines galąstuves. Jie turi smulkesnius specialiai galandimui skirtus lizdus ir su jais lengva dirbti.

Šlifavimas - tai gilus procesas, kurio metu pašalinama dalis geležtės medžiagos, kad susidarytų nauja aštri briauna.
- Kada galąsti peilį?
Pradėkite galąsti, kai galandimo nebepakanka, o peilis vis dar bukas. Paprastai taip nutinka kartą ar du kartus per metus. - Kodėl svarbu galąsti peilius?
Galandant galima visiškai atkurti peilio briauną ir sugrąžinti jam pradinį aštrumą. Kartu jis pašalins peilio nelygumus. - Kuo galandu peilius?
Norint tiksliai ir švelniai šlifuoti, šlifavimo akmenys arba šlifavimo mašinos. Idealu, jei jie turi kelis šiurkštumo laipsnius - šiurkštesni pašalins nelygumus, o smulkesni subtiliai nušlifuos briauną. Jei kalti akmenukais jums sunku, griebkitės rankinio arba elektrinio galąstuvo. Jei nesijaučiate tam pasirengę arba turite aukštos kokybės peilių, verčiau rinkitės profesionalų galandinimą.
Mėgstamiausi galąstuvai
Kokybiški šlifavimo akmenys

Kaip atpažinti buką peilį?
Jei peilis ne sklandžiai pjauna, o spaudžia, traiško, plėšo ar slysta maisto paviršiumi, jis tikriausiai yra bukas. Pavyzdžiui, galite atlikti bandymą su pomidoru - aštrus peilis lengvai jį perpjaus, o bukas peilis suplėšys odelę ir išspjaus vidų.
Patikimi šlifuokliai

- Rekomenduojami įrankiai: Šlifavimo diskas (plieninis, keraminis), šlifavimo akmuo (vidutinio ir smulkaus grūdėtumo).
- Dažnumas: Reguliarus galandinimas, šlifavimas pagal poreikį kelis kartus per metus.

- Rekomenduojami įrankiai: Keraminis galąstuvas, šlifavimo akmuo (smulkaus grūdėtumo, kad kraštas būtų tikslus).
- Dažnumas: Aštrinti reikia rečiau, šlifuoti reikia retai.

- Rekomenduojami įrankiai: Vandens šlifavimo akmenys (smulkaus ir labai smulkaus grūdėtumo). Jokių elektrinių šlifuoklių!
- Dažnumas: Retsykiais galąsti, kuo mažiau šlifuoti - ideali profesionali priežiūra.

- Rekomenduojami įrankiai: Deimantinis šlifuoklis arba profesionalus šlifuoklis. Įprasti šlifavimo įrankiai ir akmenys netinka!
- Dažnumas: Aštrinimas labai retai, dažniausiai aštrinti nereikia.

Peilių dilimas yra natūralus procesas, kurio visiškai sustabdyti neįmanoma - peiliai nėra nesunaikinami ir kiekvienas naudojimas palieka pėdsakus. Pagrindinė dilimo priežastis yra mechaninis nusidėvėjimas. Pjaustant peilis liečiasi ne tik su maistu, bet ir su kietais paviršiais, tokiais kaip pjaustymo lentelės, kaulai ar net keraminės lėkštės. Šie kontaktai palaipsniui ardo geležtės briauną. Prie ašmenų dilimo labai prisideda šie veiksniai:
- Netinkamos pjaustymo lentos: Stiklo ar marmuro pjaustymo lentelės gali atrodyti stilingai, tačiau jos yra košmaras jūsų peiliams. Visada naudokite medinės arba plastikinės pjaustymo lentelės.kurie yra daug švelnesni ašmenims.
- Indaplovė: Dėl aukštos temperatūros, agresyvių valymo priemonių ir judėjimo indaplovėje indai gali greičiau nusidėvėti ir susidėvėti, taip pat atsirasti korozija. Todėl peilius visada plaukite rankomis.
- Netinkamas laikymas: Peilis, paliktas stalčiuje, kur jis trinasi į kitus įrankius, greitai praranda aštrumą. Magnetinis strypas arba medinis blokas yra idealus sprendimas.
- Per daug jėgos: Jei pjaustydami peilį spaudžiate daugiau nei reikia, peilio kraštas deformuojasi. Aštrus peilis turi dirbti jums, o ne jūs jam.
Geriausi peilių blokai ir peilių stovai pagal mūsų klientų atsiliepimus
