Maisto džiovinimo aparatai

1 items total

Maisto džiovintuvas - geriausias įrankis, skirtas ilgam maisto produktų dehidratacijai

Kas yra maisto džiovintuvai?

Maisto džiovintuvas, dažnai vadinamas maisto dehidratoriumi, yra virtuvės įrankis, naudojamas džiovinti maisto produktus, pavyzdžiui, vaisius, daržoves, grybus, žoleles ir mėsą. Džiovinant maistas išsaugomas, todėl pailgėja jo galiojimo laikas ir apsaugoma nuo mikrobų, pelėsių ir mielių susidarymo.

Maisto džiovintuvus dažnai sudaro kelios viena ant kitos sudėtos lentynos arba padėklai su kaitinimo elementu ir ventiliatoriumi, esančiais prietaiso apačioje arba viršuje. Kad maistas ant padėklų išdžiūtų tolygiai, šilumą skleidžia kaitinimo elementas, o ją skleidžia ventiliatorius.

Tereikia ant padėklų sudėti griežinėliais supjaustytus ar susmulkintus maisto produktus ir nustatyti temperatūrą bei trukmę. Džiovinimo trukmė priklauso nuo džiovinamo maisto produkto tipo ir storio, todėl, norėdami pasiekti geriausių rezultatų, būtinai laikykitės gamintojo nurodymų.

Alternatyva džiovinimui ore yra džiovinimas saulėje, tačiau jis trunka daug ilgiau (net kelias dienas), o kad maistas išdžiūtų, reikia saulėtos vietos, kurioje būtų mažai drėgmės ir ne žemesnė kaip 30 °C temperatūra. Jei nenorite pirkti jokių papildomų prietaisų, taip pat galite pabandyti džiovinti maistą orkaitėje 60 °C temperatūroje.

Svetainėje Kulina, rasite keletą universalių elektrinių dehidratorių, kuriuos pagamino patikimos bendrovės, pvz WMF.

Ar dehidratuotas maistas toks pat sveikas kaip šviežias?

Dehidratuotas maistas gali būti maistinga ir sveika alternatyva. Tačiau jis nėra toks naudingas kaip šviežias maistas. Vis dėlto džiovinant maistą galima sumažinti maisto atliekų kiekį ir pasiūlyti sveikesnę alternatyvą nesveikiems užkandžiams, pavyzdžiui, traškučiams ar popkornams. Tačiau, labai svarbu naudoti aukštos kokybės sudedamąsias dalis ir vengti pridėtinių cukrų ir konservantų.

Kokie yra elektrinės maisto džiovintuvo naudojimo privalumai?

  • Dehidratacija gali užkirsti kelią kenksmingų teršalų dauginimuisi ir taip prailginti maisto produktų galiojimo laiką bei padidinti jų prieinamumą ištisus metus
  • Džiovinant maistą taip pat keičiasi produktų skonis ir tekstūra - džiovinti maisto produktai, pavyzdžiui, vaisiai, dažnai įgauna saldesnį ir labiau koncentruotą skonį
  • Sumažėja maisto produktų svoris ir masė, todėl juos lengviau sandėliuoti
  • galite lengvai pagaminti sveikų užkandžių savo vaikams (džiovintų obuolių su cinamonu ir pan.) ir net kalėdinių dekoracijų, pvz., džiovintų apelsinų griežinėlių