odpocet
0 už x dienų
20 už valandų
50 už minučių
24 už sekundžių

Kaip prižiūrėti virtuvinius peilius


Aštriais peiliais ne tik lengviau paruošti maistą, bet ir užtikrinti saugumą virtuvėje. Todėl pateikiame naudingų patarimų, kaip tinkamai prižiūrėti peilius, įskaitant jų plovimą, laikymą, naudojimą ir, žinoma, galandimą.


Kaip prižiūrėti peilius: 3 esminės taisyklės

  1. tinkamai juos nuplauti,
  2. saugiai juos laikyti,
  3. reguliariai juos brusti.
Image
1. Kaip tinkamai plauti peilius


Po naudojimo peilį plaukite vandeniu ir minkšta kempine su pakankamu kiekiu švelnaus ploviklio. Tada iš karto nusausinkite jį minkšta audinyskad būtų išvengta korozijos.

Peilius visada reikia plauti rankomis, o ne indaplovėje. Aukšta indaplovės veikimo temperatūra ir plovimo tabletėse esantys tirpikliai gali pažeisti peilius ir rankeną. Pažeidimai paprastai neatsiranda staiga, tačiau indaplovė pagreitina ašmenų nusidėvėjimą.

Plovimo priemonės


Kokybiški peilių ir indų plovimo produktai

skladování nožů
2. Kur saugiai laikyti peilius
Niekada nelaikykite peilių stalčiuje vienas ant kito. Tai dažniausias būdas juos sugadinti arba nudildyti. Yra keletas būdų, kaip teisingai laikyti peilius:
  • Peilių blokai ir stovai yra lengvai pasiekiami, saugūs ir gerai apsaugo ašmenis. Tačiau būtina atsižvelgti į tai, kad jie užims šiek tiek vietos virtuvėje.
  • Magnetiniai bėgiai galimybė greitai pasiekti peilius ir sutaupyti vietos ant virtuvės stalo, nes juos galima pakabinti ant sienos. Tačiau peiliai nėra apsaugoti nuo dulkių ir riebalų, kurių gali atsirasti virtuvėje.
  • Stalčių įdėklai arba apsauginės rankovės praverčia, jei virtuvės stalčiuje su kitais įrankiais turite vietos tik peiliams arba jei dažnai juos transportuojate. Apsauginių dėklų trūkumas - ilgai trunkantis peilių išėmimas iš jų.
Blokai ir peilių lentynos


Geriausi peilių laikikliai pagal klientų atsiliepimus

Image
3. Kuo galąsti peilius
Peiliai turėtų būti reguliariai galandami. Geriausia - kas vieną ar dvi savaites, priklausomai nuo naudojimo dažnumo ir intensyvumo. Peiliams galąsti galima naudoti įvairius galandinimo įrankiusįrankiai:
  • Nusitaikymas - visų tipų peilius galima greitai ir lengvai pagaląsti. Kartu jis neaštrina per daug nuobodžių peilių ir labiau tinka reguliariam galandinimui nei tikram peilių galandinimui.
  • Brousek - greitai pagaląsti ašmenis ir tinka net pradedantiesiems. Peilį galanda ne taip tiksliai kaip dantytas akmuo.
  • Šlifavimo akmuo - leidžia labai tiksliai fokusuoti. Jis tinka visų tipų peiliams galąsti ir pasižymi ilgaamžiškumu. Galandant su aštriabriauniu akmeniu reikia tam tikrų įgūdžių ir tai užima daugiau laiko.
Pjūklai ir šlifuokliai


Geriausi peilių galąstuvai ir peilių galąstuvai pagal klientų atsiliepimus


Kaip teisingai naudoti peilį

Kad peiliai būtų ilgaamžiai, labai svarbu juos tinkamai naudoti. Pjaustyti reikia tik ant tinkamų paviršių, pavyzdžiui, medinių ar plastikinių pjaustymo lentos. Jos tik minimaliai pažeidžia ašmenis.

Kartu nepamirškite, kad daugelis žaliavų gali sugadinti ar nutrinti ašmenis. Pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ar kiti rūgštūs maisto produktai, kurių rūgštis gali suardyti peilio paviršių. Peilį reikėtų nuplauti iš karto po pjaustymo.

Tačiau šaldyti maisto produktai, riešutų kevalai ar kaulai taip pat kelia pavojų. Todėl kruopščiai nuvalykite peilį ir, pjaustydami tokius sudėtingus ingredientus, jį pagaląskite. Geriau naudokite tinkamesnius įrankius, pavyzdžiui, pjaustytuvus.


Reguliari peilių priežiūra

Reguliariai tikrinkite, ar peiliai nenusidėvi ir ar jie nėra pažeisti. Nedidelius pažeidimus galima ištaisyti šlifuojant, tačiau didesnius defektus ištaisyti labai sunku ir dažnai jų ištaisyti neįmanoma.

brouseni

Kada turėčiau profesionaliai pagaląsti peilį?

Reguliarus profesionalus galandinimas gerokai prailgina peilių naudojimo laiką. Visada tai atlikite toliau nurodytais atvejais:
  • Jei peilis yra labai nuobodus ir įprastas galandinimas namuose nebepadeda atkurti jo aštrumo.
  • Jei ašmenys akivaizdžiai pažeisti.
  • Įprastiniu galandimo būdu peilio negalima tolygiai pagaląsti per visą geležtės ilgį.
  • Ne rečiau kaip kartą per metus, net jei ant peilio nėra nė vienos iš pirmiau nurodytų sąlygų.
DUK
Dažniausiai užduodamas klausimas
Kokios yra dažniausios peilių priežiūros klaidos?
plovimas indaplovėje, neteisingas ir pavėluotas galandimas, pjaustymas ant netinkamų paviršių, laisvas peilių laikymas virtuvės stalčiuje.
Kaip dažnai turėčiau galąsti peilius?
Geriausia kas savaitę ar dvi, atsižvelgiant į naudojimo dažnumą. Kartą per metus - profesionaliai.
Ar galiu peilius plauti indaplovėje?
To daryti nerekomenduojama, nes indaplovė gali pažeisti peilių ašmenis ir rankeną.
Kaip geriausia laikyti peilius?
Peilių blokai, stelažai, magnetinės juostelės ar įdėklai virtuvės stalčiams arba apsauginės įmautės.
Kokio tipo pjaustymo lenta tinka pjaustymui?
Geriausi yra mediniai arba plastikiniai pjaustymo lentoskad mažiau nutrintų peilio briauną.
Kada peilius reikia galąsti profesionaliai?
Jei ašmenys labai susidėvėję arba pažeisti, patartina juos profesionaliai pagaląsti.
Kada laikas keisti peiliukus?
Jei peiliai taip sugadinti, kad jų nebegalima galąsti, laikas ieškoti naujų.