Plieninių keptuvių priežiūros vadovas: kaip užtikrinti, kad keptuvė tarnautų visą gyvenimą

Plieninė keptuvė yra investicija į jūsų virtuvę, kuri atsipirks ilgametėmis patikimomis paslaugomis – jei tinkamai ja pasirūpinsite. Tai nėra sudėtinga, tereikia kelių paprastų žingsnių ir jūsų keptuvė taps jūsų dešiniąja ranka gaminant maistą. Pažiūrėkime, kaip tai padaryti.



  1. Nuplaukite karštu vandeniu.
  2. Puikiai išdžiovinkite.
  3. Išdeginkite ir patepkite aliejumi.
Tik taip pasieksite savybių, kurias plieninei keptuvei deklaruoja gamintojas. Šio proceso metu įvyks vadinamasis užsandarinimas, kuris keptuvėje sukurs polimerinį paviršių. Tai vienintelis tikrai sveikatai nekenksmingas nelipnus paviršius, kuris tuo pačiu apsaugo keptuvę nuo korozijos.


Populiarios plieninės keptuvės

ocelová pánev před vypálením
Sezonas
Visiškai naujos keptuvės paruošimas

Dabar šiek tiek išsamiau paaiškinsime, kaip paruošti visiškai naują plieninę keptuvę, kad ji būtų nelipni ir tarnautų jums visą gyvenimą.

Naują keptuvę nuplaukite karštu vandeniu – ne drungnu ar šiltu, o tikrai karštu – ir su švelnia kempine bei trupučiu ploviklio pašalinkite bičių vaško sluoksnį, kuris saugojo keptuvę nuo rūdžių sandėliavimo metu.

Keptuvę nusausinkite taip kruopščiai, kad ant jos neliktų nė lašo vandens.

Į keptuvę įpilkite aliejaus ir plonu sluoksniu paskleiskite jį po visą paviršių, įskaitant kraštus. Kaitinkite ant vidutinės ugnies. Maždaug po trijų minučių keptuvės paviršius pradės tamsėti, maždaug po 10 minučių ji pradės rūkti, o vidus išdegs iki rudos spalvos.

Leiskite keptuvei atvėsti ir perteklinį aliejų nuvalykite popieriniu rankšluosčiu.

Galiausiai dar kartą įkaitinkite keptuvę, kad užbaigtumėte deginimo procesą. Šį kartą kaitinkite tik apie dvi minutes, kol paviršius taps beveik juodas. Paprasčiau tariant, kuo tamsesnis bus vidus, tuo geresnes savybes turės plieninė keptuvė.

Plieninės keptuvės
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

Plieninės keptuvės nelipnumo atkūrimas

Jei keptuvė praranda nelipnumą, jos paviršius tampa per daug lipnus arba ant jo atsiranda rūdžių, pakartokite visą deginimo procesą.

ocelova panev po vypaleni
Kaip gaminti plieninėje keptuvėje

Atminkite, kad plieninėms keptuvėms geriausiai tinka augaliniai aliejai, kurių aukšta smilkimo temperatūra. Tai tokie aliejai, kurie atlaiko aukščiausią temperatūrą, pavyzdžiui, rapsų arba saulėgrąžų aliejus.

Prieš kepant keptuvę pakankamai ilgai įkaitinkite. Tik taip išvengsite maisto prilipimo.

Maistą gaminkite ant vidutinės ugnies. Per didelis karštis sukelia prilipimą ir, svarbiausia, maisto pridegimą. Taip pat nevartykite ingredientų per anksti, bet palikite jiems pakankamai laiko, kad ant jų susidarytų plutelė ir jie patys atsiliptų nuo keptuvės paviršiaus.


Plieninės keptuvės

Plieninės keptuvės valymas

Niekada neplaukite plieninių keptuvių indaplovėje. Ji pašalina apsauginį sluoksnį ir be to, skatina koroziją. Taip pat nemirkykite keptuvės, geriausia jos visai neplauti ir nenaudoti jokių ploviklių, vielinių šepečių ir pan. Norint išlaikyti nelipnumą, turėtų visiškai pakakti nuvalyti keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Tačiau, jei vis dėlto reikia pašalinti likučius iš keptuvės, naudokite karštą vandenį ir kempinę arba šepetėlį. Po plovimo keptuvę kruopščiai nusausinkite ir švelniai patepkite aliejumi. Jei reikia, pakartokite deginimo procesą. Taip pat pasirūpinkite, kad keptuvė būtų laikoma sausoje vietoje, kad nerūdytų.

DUK
Dažniausiai užduodami klausimai
Kodėl maistas limpa prie plieninės keptuvės?
Tikriausiai todėl, kad nepavyko deginimo procesas. Pakartokite jį iš naujo.
Kaip tinkamai paruošti naują nerūdijančio plieno keptuvę?
Nuplaukite keptuvę karštu vandeniu su plovikliu, išdžiovinkite, užtepkite ploną sluoksnį augalinio aliejaus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol aliejus pradės rūkti. Leiskite keptuvei atvėsti, nuvalykite aliejaus perteklių ir trumpai pakaitinkite keptuvę dar kartą.
Ar galima plauti plieninę keptuvę indaplovėje?
Ne, plovimas indaplovėje gali pašalinti apsauginį sluoksnį ir keptuvė gali pradėti rūdyti.
Kokie riebalai geriausiai tinka gaminti maistą plieninėje keptuvėje?
Geriausi yra augaliniai aliejai su aukšta smilkimo temperatūra, pavyzdžiui, saulėgrąžų arba rapsų aliejus. Nenaudokite sviesto ar alyvuogių aliejaus aukštoje temperatūroje, nes jų smilkimo temperatūra yra žemesnė ir jie gali pridegti.
Ką daryti, jei ant plieninės keptuvės atsirado rūdžių?
Pašalinkite ją naudodami smulkią vielinę arba abrazyvinę kempinę, tada vėl įkaitinkite keptuvę.
Kaip išlaikyti plieninę keptuvę nelipnią?
Po naudojimo tiesiog nuvalykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Jei reikia, nuplaukite ją šiltu vandeniu, kruopščiai išdžiovinkite ir po to patepkite plonu aliejaus sluoksniu.
Ar galiu naudoti plieninę keptuvę ant indukcinės viryklės?
Taip, plieninės keptuvės yra suderinamos su indukcinėmis viryklėmis. Įsitikinkite, kad keptuvės dugnas yra lygus, kad užtikrintumėte optimalų kontaktą su indukciniu paviršiumi.
Kaip atkurti plieninės keptuvės nelipnumą?
Vėl įkaitinkite keptuvę. Šis procesas atkurs nelipnias savybes ir prailgins keptuvės tarnavimo laiką.