Dabar šiek tiek išsamiau paaiškinsime, kaip paruošti visiškai naują plieninę keptuvę, kad ji būtų nelipni ir tarnautų jums visą gyvenimą.
Naują keptuvę nuplaukite karštu vandeniu – ne drungnu ar šiltu, o tikrai karštu – ir su švelnia kempine bei trupučiu ploviklio pašalinkite bičių vaško sluoksnį, kuris saugojo keptuvę nuo rūdžių sandėliavimo metu.
Keptuvę nusausinkite taip kruopščiai, kad ant jos neliktų nė lašo vandens.
Į keptuvę įpilkite aliejaus ir plonu sluoksniu paskleiskite jį po visą paviršių, įskaitant kraštus. Kaitinkite ant vidutinės ugnies. Maždaug po trijų minučių keptuvės paviršius pradės tamsėti, maždaug po 10 minučių ji pradės rūkti, o vidus išdegs iki rudos spalvos.
Leiskite keptuvei atvėsti ir perteklinį aliejų nuvalykite popieriniu rankšluosčiu.
Galiausiai dar kartą įkaitinkite keptuvę, kad užbaigtumėte deginimo procesą. Šį kartą kaitinkite tik apie dvi minutes, kol paviršius taps beveik juodas. Paprasčiau tariant, kuo tamsesnis bus vidus, tuo geresnes savybes turės plieninė keptuvė.
Plieninių keptuvių priežiūros vadovas: kaip užtikrinti, kad keptuvė tarnautų visą gyvenimą
Plieninė keptuvė yra investicija į jūsų virtuvę, kuri atsipirks ilgametėmis patikimomis paslaugomis – jei tinkamai ja pasirūpinsite. Tai nėra sudėtinga, tereikia kelių paprastų žingsnių ir jūsų keptuvė taps jūsų dešiniąja ranka gaminant maistą. Pažiūrėkime, kaip tai padaryti.
- Nuplaukite karštu vandeniu.
- Puikiai išdžiovinkite.
- Išdeginkite ir patepkite aliejumi.
Populiarios plieninės keptuvės


Plieninės keptuvės nelipnumo atkūrimas
Jei keptuvė praranda nelipnumą, jos paviršius tampa per daug lipnus arba ant jo atsiranda rūdžių, pakartokite visą deginimo procesą.

Atminkite, kad plieninėms keptuvėms geriausiai tinka augaliniai aliejai, kurių aukšta smilkimo temperatūra. Tai tokie aliejai, kurie atlaiko aukščiausią temperatūrą, pavyzdžiui, rapsų arba saulėgrąžų aliejus.
Prieš kepant keptuvę pakankamai ilgai įkaitinkite. Tik taip išvengsite maisto prilipimo.
Maistą gaminkite ant vidutinės ugnies. Per didelis karštis sukelia prilipimą ir, svarbiausia, maisto pridegimą. Taip pat nevartykite ingredientų per anksti, bet palikite jiems pakankamai laiko, kad ant jų susidarytų plutelė ir jie patys atsiliptų nuo keptuvės paviršiaus.
Plieninės keptuvės valymas
Niekada neplaukite plieninių keptuvių indaplovėje. Ji pašalina apsauginį sluoksnį ir be to, skatina koroziją. Taip pat nemirkykite keptuvės, geriausia jos visai neplauti ir nenaudoti jokių ploviklių, vielinių šepečių ir pan. Norint išlaikyti nelipnumą, turėtų visiškai pakakti nuvalyti keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Tačiau, jei vis dėlto reikia pašalinti likučius iš keptuvės, naudokite karštą vandenį ir kempinę arba šepetėlį. Po plovimo keptuvę kruopščiai nusausinkite ir švelniai patepkite aliejumi. Jei reikia, pakartokite deginimo procesą. Taip pat pasirūpinkite, kad keptuvė būtų laikoma sausoje vietoje, kad nerūdytų.