keptuvės flambiravimui: kokią medžiagą pasirinkti ir kaip tinkamai flambiruoti?

flambování

Ar žinojote, kad flambiravimas jūsų patiekalams suteiks visiškai naują dimensiją? Išmokite flambiruoti teisingai ir, svarbiausia, saugiai.

Kas yra flambiravimas ir kodėl tai išvis verta daryti?

Žodis „flambiravimas“ kilęs iš prancūziško žodžio „flambér“, kuris reiškia „degti“, ir trumpai tariant, tai reiškia, kad į maistą įpilate alkoholio, uždegate jį ir leidžiate jam sudegti. Kodėl? Nes tai atrodo puikiai ir suteikia patiekalui išvaizdos bei skonio. Liepsnos sudegina didžiąją dalį alkoholio, bet išsaugo jo skonio ir aromato pėdsakus – pavyzdžiui, iš romo ištraukia saldumą, o iš brendžio – subtilias vaisių natas. Ir tai šiek tiek susiję su šou, pripažinkime.

Keptuvės

Kokią keptuvę pasirinkti flambiravimui?

Ne kiekviena keptuvė idealiai tinka flambiravimui. Jums reikia keptuvės, kuri atlaikytų didelį karštį, greitai įkaistų ir būtų saugi. Taip pat būtina vengti paviršių, kurie neatlaiko aukštesnės temperatūros. Štai geriausi variantai:

1. Plieninė keptuvė

Anglinis plienas daugeliu atžvilgių yra panašus į ketų, turi natūralų nelipnų paviršių (jei gerai prižiūrite), bet yra lengvesnis ir greičiau reaguoja į temperatūros pokyčius. Puikiai tinka mėsai ir daržovėms, kai norite gero apskrudusio plutelės.

Plieninės keptuvės

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO


Geriausios plieninės keptuvės pagal mūsų klientų įvertinimus


Nadpis blok s obrázkem VLEVO

2. Nerūdijančio plieno keptuvė

Nerūdijančio plieno keptuvė yra klasika, su kuria neprašausite pro šalį. Puikiai praleidžia šilumą ir, svarbiausia, nereaguoja su jokiais ingredientais. Jei flambiruojate patiekalus su pomidorais ar kitais rūgščiais ingredientais, nerūdijantis plienas yra geriausias pasirinkimas. Be to, ją lengva valyti, nes ją galima plauti indaplovėje.

Keptuvės iš nerūdijančio plieno

Kokybiškos nerūdijančio plieno keptuvės


3. Ketaus keptuvė

Jei norite kažko, kas tarnaus amžinai, ketus yra aiškus pasirinkimas. Ji išlaiko šilumą kaip jokia kita keptuvė, todėl idealiai tinka ilgam ir lėtam virimui. Ji taip pat gali atlaikyti tikrai aukštą temperatūrą ir puikiai tinka gaminti ant ugnies, todėl lengvai susidoros ir su flambiravimu.

Ketaus keptuvės

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO


Ketaus keptuvės visam gyvenimui


Nadpis blok s obrázkem VLEVO

4. Vario keptuvė

Norite flambiruoti stilingai? Vario keptuvė ne tik puikiai atrodo, bet ir greitai reaguoja į temperatūros pokyčius. Puikiai tinka, jei mėgstate detales. Kita vertus, vario yra brangesnis ir reikalauja daugiau priežiūros, kad išliktų gražus. Tačiau flambiravimas jūsų nenuvils.

Varinės keptuvės

Elegantiškos vario keptuvės


flambee
Žingsnis po žingsnio
Kaip flambiruoti

Netrukus suprasite, kad flambiravimas nėra joks mokslas. Vis dėlto verta žinoti tinkamas procedūras, kad rezultatas būtų tobulas ir išvengtumėte nereikalingų nemalonumų:

  1. Viską pasiruoškite iš anksto:
    Alkoholis, žiebtuvėlis, ingredientai, puodo dangtis – viską turėkite po ranka, nes flambiravimas yra greitas procesas.
  2. Įkaitinkite keptuvę su ingredientais:
    Mėsa, daržovės, vaisiai – viskas, ką flambiruojate, turi būti karšta, kad alkoholis gerai užsidegtų, bet ne verdantis, kad alkoholis nepradėtų per anksti garuoti. Nukelkite keptuvę nuo šilumos šaltinio
  3. Įpilkite alkoholio:
    Naudokite distiliuotą gėrimą, kurio alkoholio kiekis idealiai tinka apie 40 % – romą, konjaką, viskį, brendį. Užtenka nedidelio kiekio, net 20–30 ml. Taip pat rekomenduojama alkoholį pašildyti iki maždaug 50 °C prieš dedant į patiekalą.
  4. Uždekite:
    Naudokite ilgą degtuką arba žiebtuvėlį ir pritraukite liepsną arti alkoholio paviršiaus. Jei turite dujinę viryklę, galite šiek tiek pakreipti keptuvę link liepsnos, kuri uždegs alkoholį arba alkoholio garus.
  5. Leiskite liepsnoms veikti:
    Liepsnos paprastai užgęsta per kelias sekundes, kai sudega didžioji dalis alkoholio.
Keptuvės

Saugumas flambiruojant

O dabar rimtai: flambiravimas yra puikus būdas, kai tiesiogine prasme žaidžiate su ugnimi. Todėl svarbu žinoti ir laikytis kelių saugos taisyklių, kad virtuvės šou nevirstų katastrofa:
  • Išjunkite gartraukį: nenorite, kad liepsnos atsidurtų gartraukyje!
  • Pašalinkite degius daiktus iš aplinkos: šalia neturi būti servetėlių ar alkoholinių gėrimų butelių.
  • Naudokite indus ilga rankena: saugiam manipuliavimui degančiu patiekalu tinka keptuvė su ilgesne rankena, kuri leidžia rankas laikyti saugiu atstumu nuo liepsnos.
  • Pasirinkite pakankamai gilius indus: gilesnės keptuvės ar puodai padeda kontroliuoti liepsnas ir sumažina degančio alkoholio išsiliejimo riziką.
  • Nenaudokite stipresnių nei 60 % alkoholinių gėrimų.
  • Nepilkite alkoholio į keptuvę tiesiai iš butelio: pasiruoškite alkoholį stiklinėje, matavimo inde ar samtyje.
  • Nedekite degančios keptuvės.
  • Turėkite po ranka pakankamai didelį dangtį: Jei kas nors nepavyktų, uždenkite keptuvę dangčiu ir ugnis užges.
flambování
Ką flambiruoti

Flambiravimas gali pakylėti į naują lygį daugybę patiekalų iš įvairių kategorijų, tiek sūrių, tiek saldžių. Pabandykite štai ką:

Mėsa: Jautienos Stroganinas arba antis su apelsinų padažu
Desertai: Crêpes Suzette, Crème brûlée
Vaisiai: ananasai su karamele, kriaušės su brendžiu

Blynų keptuvės
Mūsų patarimas
Taip pat perskaitykite
->
Image
Keptuvės ant laužo: patarimai ir gudrybės, kaip išsirinkti
Mėgstate pažaisti su ugnimi, perkeltine prasme? Tuomet jums pravers patarimai apie keptuves, kurios be problemų atlaikys ekstremalias temperatūras.

Kaip pasigaminti dieviškai skanius flambiruotus blynus?

Flambiravimas yra puikus būdas paversti net paprastą patiekalą nepaprasta gurmaniška patirtimi. Turbūt žinomiausias flambiruotas desertas yra blynai. Svarstote, kaip dar labiau pagražinti liepsnos ir aromato efektą? Pasisemkite įkvėpimo iš mūsų patarimų!

  • Kokybiškas alkoholis su charakteriu – dažniausiai naudojamas konjakas, romas (pageidautina tamsus), kalvadosas arba citrusiniai likeriai, tokie kaip „Grand Marnier“ arba „Cointreau“. Prieš pat flambiravimą alkoholį patartina šiek tiek pašildyti, pavyzdžiui, samtyje virš liepsnos, kad jis geriau užsidegtų.
  • Citrusinis gaivumas – Norėdami dar geresnio aromato ir skonio, į alkoholį galite įlašinti kelis lašus žaliosios citrinos sulčių arba raudonojo apelsino sulčių. Puikiai pabrėžia vaisių liniją visame deserte.
  • Žolelės subtiliam aromatui – Įdomus pagardas gali būti alkoholis, kuriame prieš kelias dienas leidote maceruotis vanilės ankščiui, rozmarinui ar čiobreliui. Subtilūs žolelių tonai puikiai papildys blynų saldumą.
  • Karamelizuoti vaisiai – Puikus priedas yra vaisių gabalėliai, kuriuos prieš flambiruodami lengvai karamelizuojate tiesiai keptuvėje – pavyzdžiui, bananai, kriaušės ar obuoliai. Taip blynai įgaus dar vieną skonio sluoksnį.
  • Riešutinis sviestas intensyvesniam skoniui – Sviestą, kuriame kepate blynus, leiskite šiek tiek pagelsti, kol jis įgaus riešutinį aromatą (vadinamasis beurre noisette). Jis suteiks desertui švelnų karamelės atspalvį.
flambe pancakes
  • Alkoholio derinys sodresniam aromatui – Nebijokite eksperimentuoti ir derinti įvairių rūšių alkoholį. Tikriausiai romo ir apelsinų likerio arba konjako su trupučiu amareto derinys sukurs įdomų aromatinį efektą.
  • Prieskoniai paskutiniam prisilietimui – kai liepsna užgęsta, galite lengvai apibarstyti blynus cinamonu, muskato riešutu arba žiupsneliu kardamono. Šiluma išlaisvina nuostabų blynų prieskonių aromatą.
jak flambovat jako profesionál
Apibendrinimas
Flambiruokite kaip profesionalas

Pasirinkite tinkamus įrankius, būkite atsargūs ir nebijokite šiek tiek eksperimentuoti. Flambiravimas nėra skirtas tik profesionalams – šiek tiek pasitreniravus ir turint drąsos, tai galite padaryti ir namuose. O tas „wow“ efektas? Jis tikrai vertas pastangų.

Keptuvės